Golfklubbor for nybörjare

Golfklubborna är det mest centrala i en golfares utrustning, och det gäller att komma rätt utrustad. Är man nybörjare inom golf kan det vara svårt att veta vad skillnaderna är och när man ska använda vilka. Så här tänkte vi titta närmare på just klubborna.Tittar man på utbudet finns det väldigt mycket att välja mellan även inom en och samma sorts klubba. Som nybörjare är det ofta rekommenderat att satsa på ett set som inkluderar ett antal klubbor av alla de olika sorterna.

Träklubbor

Träklubborna använder man när man vill slå bollen långt. De är konstruerade med stora huvuden och en lång axel. Man använder fortfarande denna benämning trots att klubborna inte längre tillverkas i trä.

Järnklubbor

Järnklubbor har platta och vinklade huvuden helt i metall. De numreras från 1 till 11 och det är en representation av vinkeln på huvudet. Dessa klubbor finner man användning från i allt från fairway till terrängen.

Wedgar

Wedgar är en sorts järnklubba men med en något högre vinkel. Huvudet är också till ytan större och betydligt tyngre. Dessa kommer i fem olika varianter och de använder man på kortare avstånd där precision är viktig.

Putters

Puttern är den klubba som flest är bekant med och de används som bekant när man är på greenen och söker sänka bollen i hålet. Vinkeln på huvudet är inte högre än 10 grader. Dessa klubbor kommer också i flest officiellt godkända utformningar.

Chippers

Chippern är som en variant av en putter med en större vinkel på huvudet. Den ser en stor del av sin användning när man ska slå in bollen från det höga gräset utanför greenen.